Šta su SIP Paneli?

Šta su SIP ili Sendvič Paneli?

SIP paneli su osnovni građevinski materijal 21. veka.

Strukturni Izolovani Paneli (Structural Insulated Panels - SIPs) predstavljaju sistem za građenje rezidencijalnih i lakših komercijalnih struktura sa izuzetno visokim performansama. Struktura panela je prilično jednostavna i sastoji se od jezgra napravljenog od izolacione pene koje je u sendviču između dve strukturne bočne ploče. SIP paneli se proizvode u fabrikama pod strogo kontrolisanim uslovima i mogu se prilagoditi praktično svakom obliku. Kao rezultat dobija se izuzetno efikasan, štedljiv i veoma jak sistem za izgradnju objekata. Korišćenje SIP panela u izgradnji štedi vreme, novac i smanjuje količinu neophodnog rada.

Istorijat SIP Panela

Paneli sa jezgrom od pene su postali globalno poznati u toku sedamdesetih godina prošlog veka, ali imaju poprilično dugu i zanimljivu istoriju i pre tog perioda. Prve otporne sendvič-ploče razvijene su u Forest Products laboratoriji i korišćene su za izgradnju prvog objekta napravljenog kompletno od ovih materijala u Madisonu, savezna država Wisconsin. Ovaj objekat je podignut 1937. i uspeo je da odoli izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima države Wisconsin sve do 1998, kada je objekat srušen zbog ostalih potreba Univerziteta u državi Wisconsin. Ovaj objekat je podigao veliku medijsku pažnju i čak ga je i prva dama Amerike, Elenor Ruzvelt posetila i posvetila 1937. godine. Ovaj objekat je postao prvi dokaz da korišćenje sendvič panela može da preuzme strukturno opterećenje i kompletno eliminiše potrebu za metalnim ramom.

Proizvdnja SIP panela je počela 1947. kada su prvi put primenjena talasasta kartonska jezgra sa različitim bočnim pločama napravljenim od iverice, obrađenog kartona i lesonita. Originalni objekat podignut u Medisonu je razmontiran i ponovo sastavljen 1978., dok su skoro svi originalni paneli u potpunosti zadržali svoj integritet i snagu, izuzev onih ploča sa kartonskim jezgrom. 1967. na ovaj objekat su postavljene ploče sa polistirenskim jezgrom i sa papirnim jezgrom, obloženim ivericom i ostale su na objektu do njegovog rušenja ‘98. Paneli ovog tipa se i dan danas koriste u građevinskoj industriji širom celog sveta.

Prva upotreba SIP panela na širem planu je izvedena u Kaliforniji, u naselju Santa Paula. Građevinska firma Woods Constructors of Santa Paula su počeli da koriste ove sisteme za izgradnju domova u celom kraju u periodu između 1965. i 1984. Ovakva primena je dovela do raznovrsne primene SIP sistema pa i do razvijanja novih patenata koji su doveli do podizanja standarda u izgradnji modularnih objekata. U toku poslednjih 30 godina korišćenje SIP panela i sistema je postalo praksa u ovom delu Kalifornije, pa se tako u naseljima Palm Springs, Santa Pula i Fillmore mogu naći brojni objekti i čitave urbane celine sastavljene isključivo od SIP sistema. Ovakav način izgradnje i dizajna je prvobitno odobren i višestruko nagrađivan od strane bivših komisija ICBO i SBCII koji su danas ICC.

Vrati se na početnu stranicu