Performanse SIP Panela

Jedinica Izolacije (R-vrednost)

U gra─Ĺevinskoj industriji jedinica izolacije (R-vrednost) predstavlja koliko je izlo┼żena povr┼íina odre─Ĺenog materijala otporna na propu┼ítanje toplotne energije. Izraz R-vrednost se koristi u gra─Ĺevinskoj industriji za opisivanje temperaturne otpornosti po jedinici. ┼áto je ve─ça vrednost ove jedinice, to je bolja sveukupna izolacija objekta. Ova jedinica se upotrebljava da se ustanovi koliko je neki objekat dobro izolovan u odre─Ĺenim uslovima. Uz pomo─ç ove jedinice ura─Źunavaju se pojedina─Źni faktori kao ┼íto su uticaj temperaturne razlike izme─Ĺu razli─Źitih delova objekta na toplotni protok. Uz pomo─ç R-vrednosti jedinice otkrivamo na koji na─Źin se ovaj protok menja. Kada se koriste gusti i ─Źvrsti materijali, ova jedinica mo┼że da se pove─ça.

Standardni materijali kao ┼íto je fiberglas su se pokazali jako lo┼íe u situacijama termalnog premo┼ítavanja i u situacijama u kojima dolazi do propu┼ítanja vazduha. U ovim slu─Źajevima R-vrednost se smanjuje i do 50% u odnosu na R-vrednost sa testova. SIP paneli nemaju ovakve probleme, jer su prakti─Źno otporni na efekte termalnog premo┼ítavanja i propu┼ítanje vazduha.

Istra┼żivanje Oak Ridge Nacionalne Laboratorije je pokazalo da R-vrednost kod klasi─Źne izolacije od fiberglasa opada kada opada temperatura. U situacijama gde se ovaj tip izolacije izlo┼żi temperaturama ni┼żim od -22 stepena Celzijusa, R-vrednost opada sa R-19 na R-9.2, ┼íto je prili─Źno velika razlika. Za razliku od fiberglas izolacije, SIP paneli sa druge strane pru┼żaju zadivljuju─çe rezultate. Ono ┼íto je specifi─Źno je da R-vrednost SIP panela raste kako temperatura opada. Kod SIP panela sa R-vrednostima od R-3.9 razlika od samo 10 stepeni Celzijusa ni┼że pove─çava R-vrednost na R-4.4.

Efikasnost SIP Panela

Laboratorija Oaks Ridge National Labs je sprovela istra┼żivanje kojim su uspeli da doka┼żu da SIP paneli od 4 in─Źa imaju mnogo bolje performanse od klasi─Źnog zida sastavljenog od betona, greda i izolacije. Ovi paneli su se pokazali boljim i od drugih izolacionih materijala. Budu─çi da kod SIP panela ne postoje nikakva strukturna odstupanja, kao ni d┼żepovi u izolaciji, objekti od ovih panela su se pokazali kao jako dobro re┼íenje. Izuzetno su povoljni za u┼ítedu energije i odli─Źno se pona┼íaju u svim vremenskim uslovima.

Kod standardne izgradnje zidova, vrlo ─Źesto se dogodi da izolacija nije dobro postavljena, ili je uop┼íte ni nema. Kod SIP panela ovakvih problema nema, budu─çi da oni kombinuju i strukturu i izolaciju kao deo jednog elementa. Ovako ne postoji prostor gde bi izolacija mogla da zafali i tako napravi problem. Budu─çi da je jezgro panela sa─Źinjeno od izolacione pene, ova izolacija je neodvojiv deo zida, pa tako ni same zidove ne treba posebno izolovati i pripremati za ugradnju.

Vrati se na po─Źetnu stranicu